Dziś są imieniny: Zenobii, Przemyslawa, Edmunda

  • Kształcenie zdalne - materiały
    • Slider 68

Technik technologii żywności

To zawód, dzięki któremu dowiesz się także wielu innych ciekawych rzeczy na temat żywności oraz jej wytwarzania.

To zawód z przyszłością! W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

• wytwarzania efektownych wyrobów cukierniczych,

• opracowywania receptur żywnościowych,

• nowoczesnych i tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności,

• planowania i nadzorowania procesów produkcji żywności,

• kontrolowania jakości żywności na każdym etapie jej produkcji,

• prowadzenia badań i prób przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych,

• języka obcego zawodowego.

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik technologii żywności

• SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

• SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Praktyczna nauka zawodu

Odbędziesz 8. tygodniową praktykę zawodową w cukierniach i zakładach przemysłu spożywczego.

Perspektywy

Technik technologii żywności może podejmować pracę m.in. jako technik technolog żywności, laborant w:

• laboratoriach przemysłu spożywczego,

• na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,

• zakładach gastronomicznych,

• przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,

Technik technologii żywności może także prowadzić własną działalność gospodarczą.

Studia

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności lub kierunkach pokrewnych.

  • licznik odwiedzin

    Odwiedzin wszystkich 98394, odwiedzin dzisiaj: 20

Script logo
W górę..