Technik technologii żywności
To zawód, dzięki któremu dowiesz się także wielu innych ciekawych rzeczy na temat żywności oraz jej wytwarzania.
To zawód z przyszłością! W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
• wytwarzania efektownych wyrobów cukierniczych,
• opracowywania receptur żywnościowych,
• nowoczesnych i tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności,
• planowania i nadzorowania procesów produkcji żywności,
• kontrolowania jakości żywności na każdym etapie jej produkcji,
• prowadzenia badań i prób przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych,
• języka obcego zawodowego.
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik technologii żywności
• SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
• SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Praktyczna nauka zawodu
Odbędziesz 8. tygodniową praktykę zawodową w cukierniach i zakładach przemysłu spożywczego.
Perspektywy
Technik technologii żywności może podejmować pracę m.in. jako technik technolog żywności, laborant w:
• laboratoriach przemysłu spożywczego,
• na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
• zakładach gastronomicznych,
• przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,
Technik technologii żywności może także prowadzić własną działalność gospodarczą.
Studia
Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności lub kierunkach pokrewnych.