Przetwórca mięsa
Charakterystyka zawodu:
Do głównych zadań przetwórcy mięsa należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Głównym zadaniem wędliniarza jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas i wędlin oraz produkowanie mięsa z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Osoba kształcąca się w tym zawodzie zdobędzie następujące umiejętności:
• pozna zasady uboju zwierząt oraz rozbiórki poubojowej,
• nauczy się trudnej sztuki rozbioru tusz,
• pozna metody utrwalania mięsa i wędlin,
• pozna rodzaje wędlin i wyrobów występujących w kuchni polskiej i kuchniach innych narodów,
• dowie się jak założyć i prowadzić własny zakład przetwórstwa mięsnego i jak być w tym lepszy od konkurencji,
• nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie wyrobu wędlin,
• dowie się jak wykorzystywać receptury wędlin,
• nauczy się rozpoznawać cechy ras i typy użytkowych zwierząt rzeźnych oraz ich klasyfikowania i określania rodzajów mięsa i przetworów mięsnych,
• pozna nowoczesne techniki pakowania wyrobów wędliniarskich oraz ich przechowywania.
Perspektywy zawodowe
Absolwent kierunku przetwórca mięsa może:
• pracować w zakładach mięsnych,
• kontynuować naukę i zostać technikiem technologii żywności,
• założyć własną firmę lub zarządzać jakimś zakładem,
• ukończyć studia i zostać nauczycielem zawodu.